Annons

Annons

Annons

Annons

Härnösand

Läsartext
Vid en imaginär lägereld med Andreas - på Ramvik Folkets Hus

Detta är en läsartext.

"Min musik brukar jag själv kalla för ”Country stöpt i Norrländsk form” säger Andreas Nilsson, också den svenska vistraditionen är betydande menar han. Bild: med tillåtelse av Andreas Nilsson.

Annons

Andreas Nilsson från Örnsköldsvik spelar countrymusik och tolkar Dan Andersson, han kom till Folkets Hus i Ramvik. Vi var många som kom för att lyssna på Andreas, lokalen doftade av kaffe och förväntan. Han tar med oss på en musikalisk resa med början i USA, spelar Kris Kristofferson för oss, Sången“ Frihet”. (Me and Bobby McGee). Sedan sjunger Andreas låten "Brev från Storstan" ( Detroit City./ Bobby Bare) Han sjöng om våra svenska cowboys, flottarna vid Ångermanälven. i sången “Hadderian haddera”(Flottarkärlek),där skildras flottarnas liv, slitet, glädjen, drömmarna.

Andreas Nilssons egen låt om Jesse James därpå, accentuerar temat. Han spelade en trotjänare i vår musikskatt " Gamle Svarten". Det är lätt att ryckas med i låten. Sedan " The Shifting, Whispering Sands” i Andreas svenska version, sången är känd genom Johnny Cash ex. Andreas skildrar gärna sökare här i livet. Andreas hanterar gitarr och munspel på ett utsökt sätt. Johnny Hortons, "North to Alaska.", en sång om guldrushens tid( behovet av pengar är stort) framfördes innerligt av Andreas. En bra svensk översättning. Därpå spelades Red River Valley, " Ångermanälven" i Andreas framförande. Älven skildras, att minnas, och kärleken, älven är nära fastän den är långt bort. Andreas sjunger med en djup, episk röst om levnadsöden och bär fram berättelserna mycket fint.

Annons

Annons

Föreningen Ramvik Folkets Hus, arrangörerna, ordnade en trevlig förtäring värdig att kallas Söndagskaffe i pausen.

Andreas inspireras mycket av Dan Andersson, I “Omkring Tiggarn från Loussa”, i Andreas tolkning, så sitter vi alla där i tanken, kring lägerelden och lyssnar, vi får höra Sjömanssången, livet på en båt skildrat av Dan Andersson. där vi lär känna Jungman Jansson. Sjung hej och hå!

Sedan en sång om en olycksalig krake, genom Dan Anderssons ögon, Per Ols Per-Erik. En man går till älven för att ta sig av daga, på grund av olycklig kärlek, där i månens sken.

Andreas har gjort egna tolkningar av Dan Anderssons mer okända dikter. Andreas står för visskatten och Dan stod för diktskatten. Superbt!

Andreas känner dragningen till Dan Andersson, svärtan, melankolin, de djupa skogarna, om den ensamme vandraren. Sången "Onda tankar" beskriver livet som en jämmerdal fastän den har sina ljusa stunder, men de mörka är fler. Torsten Bergmans tolkning av Dan Andersson fick avsluta kvällen genom Andreas.

Kom gärna tillbaka till Ramvik och Högsjö, Andreas, du och din musik är välkommen!

Linda Åberg Luthman

Näraskribent

Publiken på plats gav Andreas ett gott gensvar. Tack Ramviks Folkets Hus Förening för denna fina kväll! Bild: Linda Åberg Luthman

Efter en väl förrättad första del av programmet kunde Andreas dricka sitt kaffe! Andra delen av programmet blev lika galant som den första! Bild: Linda Åberg Luthman

Annons

Annons

Till toppen av sidan