Annons

Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

För att kunna fokusera på jobb behövs ekonomisk trygghet

Detta är en opinionstext.Tidningen Ångermanland har en oberoende liberal ledarsida samt en grundad på socialdemokratiska värderingar.

Annons

Riksdagskrönika

1998, när jag jobbade på Arbetsförmedlingen i Timrå, ombads jag informera nyinskrivna om läget på arbetsmarknaden och om våra nya it-tjänster.

Då var Arbetsförmedlingens platsbank, där arbetsgivare och arbetssökande kunde hitta varandra utan att behöva gå till Arbetsförmedlingen, ny.

I dag känns det konstigt att detta var något banbrytande, men på den tiden var alla bemanningsföretag inne på platsbanken dagligen och letade efter personal.

På den tiden hade jag, som relativt nyanställd, ansvar för företagskontakter och hade inte mycket erfarenhet av kontakter med arbetslösa, men jag satte igång med min information. Efter 20 minuter frågade jag om någon i den tysta gruppen hade någon fråga.

”Jag undrar hur mycket jag får i a-kassa”, sa en person.

Annons

Så klart. Här pratade jag om marknadsläget utan att förstå att den första tanken som arbetslös är hur man ska klara av att betala räkningar och sätta mat på bordet.

Annons

För att kunna fokusera på jobbsökande behöver man först ekonomisk trygghet.

Det är därför vi socialdemokrater nu säger att vi vill permanenta den tillfälliga höjning av a-kassan som gjorts under pandemin. Det betyder att även de med tidigare arbetsinkomster på upp till 33 000 kronor i månaden ska kunna få 80 procent i a-kassa de första hundra dagarna som arbetslös.

Ett helt arbetsliv på 40 år har som jämförelse ungefär 10 000 arbetsdagar.

Men fusket då? Allt det där fusket som högern länge använt för att ifrågasätta systemet med de gemensamt finansierade försäkringar vi har?

Jag har under min tid på Arbetsförmedlingen upplevt att väldigt få missbrukar systemet. Ja, jag har egentligen bara en tydlig minnesbild av ett sånt tillfälle.

En person som var inskriven som arbetssökande dök inte upp till ett avtalat möte. När jag ringde upp svarade hen rakt ut att hen inte hade tid med något möte på arbetsförmedlingen eftersom hen jobbade 60 timmar i veckan. ”Men jag vill gärna stå kvar som arbetssökande.”.

”Inga problem”, svarade jag och meddelade a-kassan att personen hade full sysselsättning just nu, men lät hen stå kvar som arbetssökande.

Några dagar senare dök personen upp i min chefs arbetsrum och protesterade över att hen var avstängd från a-kasseersättningen och skyllde på min dåliga svenska och att jag måste ha missförstått. Hen jobbade ju faktiskt inte alls...

Annons

Annons

Vissa skulle använda den historien som ett argument för skärpta regler för alla. Men jag tror inte på kollektiv bestraffning av alla för något några få gör.

I stället måste vi stå upp för dem som saknar arbete. Arbetslöshet är inget man planerar utan drabbas av. Att rasera viktig omställningstrygghet vore dumt. Då är det rimligare att rikta samhällsåtgärderna till insatser som förhindrar missbruk av systemen.

Låt myndigheter samverka för att knäcka organiserad och utstuderad brottslighet istället för att sänka a-kassan för vanligt folk. Det är där vi har en samhällsvinst att hämta.

Brottslingar har en ”kreativ förmåga” att utnyttja allt som vi gemensam finansierar. Om någon annan, som hen jag berättade om, försöker utnyttja systemet så är sannolikheten stor att de enkelt fastnar i kontrollen som redan utförs.

Så låt den tillfälliga höjningen bli permanent och låt oss satsa på skolan, fritidsaktiviteter för barnen och ett livslångtlärande för de vuxna. Det kommer att ta Sverige framåt mer än generella bestraffningar.

Jasenko Omanovic (S), riksdagsledamot från Härnösand

Annons

Annons

Till toppen av sidan