Annons

Annons

Annons

Härnösand

Evert var en tongivande samhällsdebattör

Vår saknade Evert Ljungström har avlidit en vecka innan 89-årsdagen.

Annons

Farfar föddes 17 april 1933 i Ljusdal som son till Inga Mårtensson och Henning Ljungström i en familj med sex syskon. 1955 avlade han ingenjörsexamen i Stockholm. Samma år mötte farfar min farmor Gun-Inger på dans i Sundsvall. Efter giftermål och ett första barn gick flyttlasset för den lilla familjen från Ljusdal till Härnösand, där två barn till kom till världen.

Annons

Familjen bodde här i farfars egenhändigt ritade villa på Prästjorden. Farfar hade ett långt yrkesverksamt liv med arbeten på bland annat ingenjörsfirma och byggkonsultbolag. Framför allt minns nog många honom som en omtyckt lärare på Tekniska gymnasiet, där han under 30 års tid utbildade nya byggnadsingenjörer. Tillsammans med lärarkollegor drev han också ett eget bokförlag som gav ut läromedel. Han blev sedan lärare, studierektor och lokalplanerare på Högskolan Sundsvall-Härnösand (sedermera Mitthögskolan) där han bland annat var engagerad i projekten med nya Högskolecentret Åkroken i Sundsvall och Sambiblioteket i Härnösand. Han var också initiativtagare till och projektledare för ridhuset i Vangsta.

Annons

Farfars engagemang för politiken svek aldrig och även under sina sista år i livet var han en tongivande samhällsdebattör i Härnösand. Han satt som fritidspolitiker i Byggnadsnämnden för Moderaterna 1982-2014 och ledamot i Härnösandshus styrelse 1982-1997. Friluftsliv och resor gav mycket glädje i farfars liv. Det blev ett mängd turer genom åren, varav Alperna och Norge tillhörde favoriterna. Tillsammans med farmor var han också länge verksam inom det lokala Friluftsfrämjandet, bland annat som ordförande. Även motion var en viktig komponent i farfars liv. Han spelade badminton under 45 år och besökte regelbundet Simhallen för att i vattnet, särskilt under de sista åren, kunna motionera utan smärta.

Stugan ”Paradiset” vid Södra Sundet var en älskad plats att besöka och njuta av livet från, ofta tillsammans med oss sex barnbarn. Farfar var en enastående make, pappa, morfar, farfar och svärfar som alltid såg det positiva i livet. Hans nyfikenhet, vänlighet och glimt i ögat nådde alla som lärde känna honom. Farfar saknas närmast av sin kära maka, två döttrar och svärdotter med familjer och av alla de fina vänner han hade. Han lämnar ett enormt tomrum efter sig. Vi minns honom med stor tacksamhet och glädje.

Barnbarn Anna med familjen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan