Annons

Annons

Annons

Annons

Sofia Mirjamsdotter

ledare liberal

Sofia Mirjamsdotter
Även ensamstående mammor och nippertippor bör tas på allvar i politiken

Detta är en opinionstext.Tidningen Ångermanland har en oberoende liberal ledarsida samt en grundad på socialdemokratiska värderingar.

Annons

Den som läst mina texter under en tid vet att jag sällan tvekar att kritisera kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. För uttalanden hon gjort, hennes politiska förslag, populism, hennes husköp, hennes samarbete med SD.

Men vad både Cecilia Hagen i Expressen och Lena Mellin i Aftonbladet lyckats med inom loppet av ett dygn är inget annat än förminskande påhopp och irrelevanta åsikter om hennes privatliv, som inte hör hemma i en anständig politisk debatt.

Annons

Det tycks aldrig sluta, det misogyna greppet att ge sig på kvinnor för hur de lever eller hur de klär sig.

Annons

Först ut var Lena Mellin som i en krönika där hon kritiserade Ebba Busch och Jimmie Åkesson för att ägna sig åt trivialiteter själv hemföll åt desamma, när hon avslutningsvis undrade om inte Busch som "är ensamstående med två små barn" borde ha andra prioriteringar än att gå på gala.

Visst kan det ifrågasättas att en hög politiker ägnar sig åt fest och glam när det finns minst sagt allvarliga saker att ta tag i, men den kritiken ska då riktas mot just politikerrollen och inte mammarollen. Att Jimmie Åkesson också är ensamstående pappa nämns såklart inte i texten.

Strax därefter publicerar Expressen en text av Cecilia Hagen, citat: "Jag var ute och smög i buskarna på Ebba Busch i helgen. Eller Ebba Usch som vissa av hennes belackare inte kan låta bli att kalla henne. Det skulle aldrig jag säga, det är för lättköpt. Men ordet nippertippa kommer ofta för mig när hon på olika sätt visar upp sig."

Det är rent ut oförskämt, och inte heller här verkar det handla om Buschs politikerroll.

Dessutom får det Busch att framstå som harmlös och ofarlig, och hon är långt ifrån harmlös och ofarlig.

Slår man upp ordet nippertippa i Svenska Akademiens ordbok får man följande betydelse: Näsvis, inbilsk kvinna, särskilt ung flicka, enfaldig, småviktig, grannlåtslysten.

Annons

Att påstå att Ebba Busch är en nippertippa tar ifrån henne hennes agens som politiker, det förminskar och flyttar fokus från det stora ansvar hon har – som om hon ändå inte vore förmögen att ta det ansvaret och därför kan viftas bort som en "nippertippa".

Annons

Jag kan möjligen hålla med om att hon verkar fåfäng (grannlåtslysten), men sedan när är det en egenskap som har något som helst att göra med ens kompetens som politiker? Är det ens en dålig egenskap? Att ordet nippertippa är tänkt att vara nedlåtande står däremot utom allt rimligt tvivel.

Att inte vara fåfäng är för övrigt inte heller bra, något som Isabella Lövin (MP) fick känna av när Kerstin Weigl i Aftonbladet skrev att någon borde gett henne en hårborste. En kvinna kan inte göra rätt.

Den sortens kommentarer flyttar dessutom fokus från den rättmätiga kritik som borde riktas mot Busch.

Nu är hon ju inte särskilt enfaldig, och självklart förstår hon att de bilder hon lade upp på sig själv i samband med att hon portades från Elle-galen skulle väcka uppmärksamhet och dra uppmärksamhet från de förskräckliga uttalanden hon gjort om "hundra skadade islamister" och att polisen borde ha skjutit skarpt under påskkravallerna.

På samma sätt flyttar Jimmie Åkesson fokus när han börjar tala om att bojkotta Järvaveckan.

För er som inte hängt med: Ebba Busch portades från Elle-galan för att moderatorn Kakan Hermansson inte ville leda galan om Busch var där.

Åkesson svarar med att bojkotta Järvaveckan där samma Kakan Hermansson medverkar. Det är så klart rent trams, som åter igen flyttar fokus från viktiga politiska sakfrågor.

Annons

Både Mellin och Hagen svalde betet.

Visst förde Mellin ett resonemang om Åkessons syn på yttrandefrihet, ett rimligt sådant. Konkret kritik mot de dubbla måttstockar han och hans parti står för. Tyvärr faller den lite platt när hon går över till att kritisera Busch med orden som lämnar en misogyn eftersmak:

"När det gäller Ebba Busch handlar det snarare om prioriteringar. Hon är partiledare och ensamstående med två yngre barn."

Det kommer att bli en plågsam valrörelse.

Annons

Annons

Till toppen av sidan