Annons

Annons

Annons

Annons

Härnösand

En miljon visningar för läraren från Härnösand: ”Det hade jag aldrig trott”

Nio elever, nio skolbänkar och en tenta. Och musik som gör succé.

– Det hade jag aldrig trott, säger Johan Bodin Eriksson från Härnösand.

”Det bara exploderade,” säger Johan Bodin Eriksson från Härnösand.

Bild: Katarina Östholm

Annons

Johan Bodin Eriksson är motorn bakom Härnösands Slagverksensemble, som fyllde 30 härom året. Som slagverkspedagog och kompositör har han skrivit massor av verk genom åren och fått ta emot flera priser för sitt arbete.

Nu har ett av hans verk, ”The exam”, nått oväntade höjder med över en miljon visningar på Youtube. I en bransch som fyller en liten och smal nisch i musikvärlden är det något extraordinärt.

Skärmdump ur föreställningen när den sattes upp i Washington. Videon finns längre ned i texten.

– Det hade jag faktiskt aldrig trott, jag skrev den lite snabbt på en lunchrast för mer än tio år sedan, säger Johan Bodin Eriksson.

Annons

Musikstycket är väldigt humoristiskt, med nio elever som ska göra en tenta – här finns emosarna, plugghästarna, festprissarna och några andra stereotypa studenter. De släntrar in på scenen, sätter sig i bänkarna – och sedan bryter rytmen fram.

Annons

Klippet började delas, och delas, och delas – och för en liten tid sedan nådde ”The exam” över en miljon visningar på Youtube.

– För mig är det något fantastiskt, jättekul för en så pass smal nisch som slagverk, säger han.

Inbäddat innehåll

– Det här verket gavs ut av ett musikförlag som gör print-on-demand. Det har satts upp i Japan, Tyskland, Frankrike, England och ibland har jag fått små gulliga filmer på elevernas föreställningar.

Men när Washougal High School i Washington satte upp verket hände något.

– De gjorde en variant som fick snabb fart med flera hundra tusen visningar. Sedan kom ett reportage i en amerikansk tidning och då exploderade det!

I svallvågorna märks nu ett ökat intresse för Johan Bodin Erikssons övriga verk.

Emosar, festprissar, copypasteblondiner – det ska vara visuellt, gärna kul och berättande när Johan Bodin Eriksson skriver sina verk.

– Javisst, det har blivit en en större efterfrågan på andra grejor som jag skrivit. I och med att ”The exam” fick sådan fart så börjar folk kolla mer på vad jag gör, säger han.

Annons

Annons

– Jag bygger på en idé, lägger alltid stor vikt vid det visuella och det får gärna vara berättande. Och roligt!

Som kompositör väjer han inte för de svåra och tekniskt avancerade verken – men ser inget självändamål i dem.

– Har man stått ut med Stockhausen så måste man få göra något roligt efter det, säger han.

”Vi har fokus på att underhålla,” säger Johan Bodin Eriksson.

Bild: Katarina Östholm

– Jag tror att många som bedriver slagverksverksamhet glömmer bort vad vi är – gycklare. Man spelar allt smalare musik för en allt mindre publik och sedan klagar man på att publiken uteblir, det blir nästan lite fånigt.

– Vi har fokus på att underhålla. Det utesluter inte den smala och svåra slagverksmusiken, men man måste kunna göra både och.

Annons

Annons

Till toppen av sidan