Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Insändare
Vården sviker kvinnor med mensvärk!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Hela mitt liv då jag haft mens har präglats av tankar om att jag alltid kommer att ha ont, och att det är så det ska vara för att jag är tjej" skriver insändarsignaturen Signe.

Annons

Ungefär tio procent av alla kvinnor med mens har endometrios, ändå får vi sällan den hjälp vi behöver. Kunskapen och bemötandet av kvinnosjukdomar måste förbättras. Att mötas av ”Ta en värktablett bara!” eller att tvingas pröva tiotal hormonella preventivmedel när man söker vård för menssmärtor är inte rätt. Att det dessutom kan ta upp till tio år för att fastställa diagnosen endometrios är helt obegripligt.

Annons

Annons

Okunskapen om endometrios leder till att många kvinnor lider i tystnad och att sjukvårdspersonal inte kan ge hjälp till den utsatte. Det blir svårt att klara av ett heltidsjobb eller skolan när man varje månad får så ont att man svimmar och kräks av smärta. Att sedan bollas av och an av sjukvården och få höra uttalanden som ”Lite smärta får man ju tåla!” visar tydligt på att kvinnornas vård inte är prioriterad.

Hela mitt liv då jag haft mens har präglats av tankar om att jag alltid kommer att ha ont, och att det är så det ska vara för att jag är tjej. Detta är inte rätt! Jag vill därför slå ett slag för alla kvinnor där ute som lider i tystnad. Vi kräver en sjukvårdspersonal som har mer kompetens gällande kvinnosjukdomar. Vi vill inte ha det såhär längre!

Signe

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan