Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Insändare
Liberala inställningen till alkohol riskerar leda till mer våld

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Om vi vill sträva efter ett fredligare samhälle med mindre våld, social utsatthet och kriminalitet, så måste vi lyfta alkoholen och drogernas roll i större utsträckning och se sambandet" skriver företrädare för IOGT-NTO Mitt.

Bild: Christer Nilsson

Annons

Nästan alla fördömer våld, i varje fall offentligt, men svårigheten ligger i att införa meningsfulla åtgärder som minskar våldet.

Våld orsakar höga kostnader för samhället och stort lidande för individen, både fysiskt och psykiskt.

Det finns många faktorer som bidrar till ett våldsamt beteende. Alkoholens ohämmade inverkan på hjärnan är en faktor och bidrar till en ökad risk för att ett aggressivt beteende övergår till en våldshandling. Många orsaker till våld är svåra att ändra, som genetiska, personliga och kulturella faktorer, men idag vet vi att alkohol är en orsak som i hög grad är möjlig att ändra genom alkoholpolitiska åtgärder.

Annons

Annons

Alkoholpolitiska förändringar i priset på alkohol som till exempel höjd alkoholskatt, öppettider för försäljning av alkohol, lagstiftade åldersgränser och antalet försäljningsställen har alla visats ha ett samband med våld. Starkare restriktioner har ett samband med minskat våld medan färre eller svagare restriktioner har ett samband med ökat våld. Statliga alkoholmonopol, som Systembolaget i Sverige, kan göra det lättare att motstå tryck från kommersiella krafter som vill ha lägre priser och större tillgänglighet.

Det finns också förändringar i farozonen som kan stjälpa Sveriges nuvarande ansvarsfulla alkoholpolitiska hållning. En sån sak är införande av gårdsförsäljning som hotar att stjälpa alkoholmonopolet, eftersom gårdsförsäljning inte är förenligt med EU:s direktiv. Vi ser också idag en omvärld som har en allt mer liberal inställning till alkohol och narkotika, som hotar vårt samhälle.

I år är det valår, och vi har chans att påverka politikerna i dessa viktiga frågor och vi som medborgare har en demokratisk påverkan genom vår rösträtt. Om vi vill sträva efter ett fredligare samhälle med mindre våld, social utsatthet och kriminalitet, så måste vi lyfta alkoholen och drogernas roll i större utsträckning och se sambandet.

Olle Häggström och Thomas Näsholm, IOGT-NTO Mitt

Annons

Annons

Till toppen av sidan