Annons

Annons

Annons

Nordingråvallen

Läsartext
Svea var generös och släktkär

Svea föddes 1925 som yngsta barn med åtta äldre syskon.

Detta är en läsartext.

Föräldrarna ägde ett hemman i Kåstaänget i Nordingrå. Hon gick i skola i Ådal och bodde hemma tills giftermålet med Einar Westin i Moliden förutom några månader som piga hos Johanssons i Järnsta.

Annons

Einar hade tjänat som butiksbiträde på många ställen i landet förutom under kriget då han med sin mor var bosatt på ett torp i Kåstaänget. Det var då han blev bekant med Svea men det var först när han fick förestå en egen konsumbutik i Moliden 1947 som han hade förutsättningar att försörja en familj. Sonen Ulf föddes 1949.

Annons

Två år senare tog de över konsumbutiken i Näsänget, en flytt hem till Nordingrå som Svea säkert uppmuntrade. 1952 föddes dottern Ulla-Britt. Åren i Näsänget var nog de lyckligaste i Einars och Sveas liv. De drev affären med framgång, blev medlemmar i EFS-föreningen i Näsänget, de ägde aldrig någon bil men hade ändå umgänge med släkt på både Einars och Sveas sida och hade också en trogen kundkrets i Näs med Näsänget, Älgsjö, Barsta och Fällsvik.

På 70-talet drabbades Einar av sjukdom och blev tvungen att frånträda sin tjänst som konsumföreståndare. Något stöd från konsumföreningen fick de inte utan valde då att helt lämna Nordingrå och köpte gamla lärarbostaden på Kyrkbordet i Skog. I sviter efter en misslyckad operation under sjukdomen långt tidigare avled Einar 1984.

Efter några år sålde Svea huset och flyttade till Herrskog. Hon kom att engagera sig i kyrkokör, i Missionskyrkan och med minigolf. När affären lade ned flyttade Svea vidare till Vårdhemsvägen i Ullånger där hon även där kunde hitta nya vänner, bytte Missionskyrkan mot EFS och minigolfen mot boule. Ändå besvärades hon av ensamheten, flyttade 2020 till Myntgränd och i fjol vidare till Sundbrolund där livet slutade efter en kraftig stroke 13 april i år.

Annons

Svea hade många goda egenskaper. Van vid arbete från barndomen, var en duktig trädgårdsodlare, generös, släktkär och förstod vikten av daglig motion vilket troligen var största anledningen till att hon blev äldst i den generationen Nordenbergare från Kåsta.

Barnen med familjer

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan