Annons

Annons

Annons

Junsele

Läsartext
Erik brann för amatörteater

Erik Flodin, Västerås, har avlidit ett par veckor före sin 104-årsdag. Närmast anhöriga är systern Britt och syskonbarn.

Detta är en läsartext.

Annons

Junseles tidigare skräddare, kommunalpolitiker och teaterman har gått bort. Erik blev 1960 ordförande i kultur- och fritidsnämnden, sedan Junsele dåvarande kommun varit djupt splittrad kring bygget av Medborgarhuset Forum. Erik såg som sin uppgift att överbrygga motsättningar och ”byapolitik”.

Vid uppvaktningar i Stockholm var han med om att få fram statliga bidrag till djurparken, vägen till toppstugan i slalombacken, stugor och andra turistsatsningar. Alla trodde inte på turism som en näring, men Erik drog sig inte för tillspetsade uttalanden om att inlandet borde marknadsföras med ”mygg och blötmyrar” som spännande och exotiskt.

Erik växte upp i en liten stuga i bergskanten nedanför Hembygdsgården i Junsele, som första barn till Hulda och E.A. Flodin. Som 8-åring kunde Erik och familjen 1926 flytta in i ett nybyggt hus vid Köpmangatan, och där drev fadern skrädderi. Erik tillhörde en generation, född vid första världskrigets slut och i spanska sjukans tid, då det inte var givet att få studera, även om hans intressen och skarpa huvud hade passat för det.

Annons

Annons

Erik blev lärling i faderns skrädderi, under kriget låg han i beredskap vid gränserna i Värmland, Jämtland och Tornedalen. Efter skräddarutbildning i Stockholm arbetade Erik som förman vid konfektionsföretag i bland annat Lidköping, där han träffade hustrun Margoth. I Junsele drev Erik skräddeributik utmed Mias mode, och Margoth med andra Junselebor var engagerade vid mannekänguppvisningar. Där visades på 1960-talet eleganta skräddarsydda ballongklänningar för damer och ”rock and roll”-kavajer för unga män. Teater var Eriks stora intresse och passion.

I Junsele deltog han i Barnens Dag-tågen, han satte upp Shakespeares En midsommarnattsdröm med en ungdomsgrupp och Erik spelade själv hårdkokt revolverman i en deckare. Erik fick uppmärksamhet i riksmedierna när han kritiserade Riksteatern för att försumma landets mindre orter och han förespråkade en satsning på amatörteater. 1967 avslutade Erik sina engagemang i Junsele och flyttade till Västerås.

Han fortsatte att spela teater, var ordförande i amatörteaterföreningen Studio Westmannia och fick 1985 stipendium för ”hans hängivna arbete med att sprida kultur och bildning”.  Erik firade 100-årsdagen omgiven av uppvaktande, pigg och klar in i det sista och alltid intressant att lyssna på, men nu har släktens ålderman lämnat oss.

Rolf Fredriksson, systerson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan