Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Insändare
Replik: Fel om ambulanskörningar till Sollefteå sjukhus

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Sanningen är att de flesta ambulanskörningar går direkt in till Sollefteå akutmottagning" skriver Lena Asplund (M).

Bild: Jonny Dahlgren

Annons

Replik på insändaren "Lam kritik från tunga moderater – kom med lösningar istället".

Eva-Clara Viklund skriver i Tidningen Ångermanland den 16 april och där finns det tyvärr både sakfel och vissa missuppfattningar.

Annons

Viklund skriver att ”väldigt många” ambulanser går förbi akutmottagningen i Sollefteå och direkt till Örnsköldsvik eller Sundsvall. Nu kan man givetvis ha olika uppfattning om vad "väldigt många" är, men sanningen är att de flesta ambulanskörningar går direkt in till Sollefteå akutmottagning.

Annons

Att 80 procent av körningarna är av icke akut karaktär, det vill säga prio 1 kan kanske stämma, men till dessa behövs definitivt inte någon ambulanshelikopter.

Glöm heller inte bort alla strokepatienter som behöver få propplösande behandling snabbt. Vill inte Eva-Clara Viklund att dessa patienter ska ges en möjlighet till ett värdigt liv i framtiden?

Inte ens alla hjärtinfarkter transporteras till Sundsvall. De som efter diagnos inte bedöms behöva en PCI (ballongsprängning) behandlas med propplösande i Sollefteå.

En annan sak som inträffar vid en stängning av Sollefteå sjukhus är att man tar bort den möjlighet som finns idag att kunna gå in i Sollefteå och få hjälp med exempelvis luftvägsproblem (intubation), cirkulatoriska problem, narkoshjälp med mera, det vill säga vård för de allvarligt sjuka patienterna. Dessa kan idag räddas tack vare att Sollefteå sjukhus finns.

Lena Asplund (M), ledamot i Sollefteå kommunfullmäktige och tidigare ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västernorrland

Annons

Annons

Till toppen av sidan