Annons

Annons

Annons

Annons

Skidskytte

"Det här har vi drömt om länge" – skidklubben får mångmiljonbidrag från arvsfonden

Skidklubben Bondsjöhöjdens IK i Härnösand planerar en storsatsning för kommande säsong.

Klubben har beviljats 4,2 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden för att bygga en rullskidbana och skidskyttebana för luftgevär.

– Äntligen. Det här har vi drömt om länge, säger Martin Westman, ordförande Bondsjöhöjdens IK.

Martin Westman, ordförande i Bondsjöhöjdens IK, på en del av den kommande rullskidbanan. I den övre skogsdungen bakom honom ska även en skjutstation för skidskytte med luftgevär byggas.

Bild: Gunnar Stattin

Annons

Under många år har Bondsjöhöjdens IK haft en vision om att kunna satsa på skidträning året runt. Hittills har skidklubben tvingats åka till Sollefteå, Timrå och Sundsvall för att kunna träna på en rullskidbana.

Men nu ska det bli ändring på det.

– Vi hoppas komma igång med bygget under sommaren och ha banan klar till hösten. Det blir mycket mer trafiksäkert för våra ungdomar istället för att ge sig ut på vägar med mycket trafik och dålig asfalt, säger Martin Westman.

Totalt 2,9 kilometer ska rullskidbanan bestå av. Ett lättare parti och en mer kuperad bana.

Bild: Robbin Norgren

Den planerade bansträckningen på rullskidbanan blir 2,9 kilometer – 1,3 kilometer runt Godstjärn och 1,6 kilometer på befintligt elljusspår. Dessutom ska rullskidbanan innehålla en skjutstation med fem mål för luftgevär.

Annons

Annons

– Tanken är att rullskidbanan runt Godstjärn ska målas upp så att även de som promenerar får plats och runt elljusspåret ska inte hela banbredden asfalteras. Skjutstationen ska ligga i skogspartiet ovanför hyllan nära stadion, säger Martin Westman.

En skjutstation med fem mål på tio meters avstånd för skidskytte med luftgevär ska byggas längs med rullskidbanan.

Ansökan till Allmänna arvsfonden har gjorts tillsammans med IF Rycket och planen är att den nya rullskidbanan ska vara tillgänglig för alla oavsett funktionsnedsättning.

De kommande veckorna kommer klubben att arbeta med den återstående finansieringen samtidigt som projektet förbereds i samarbete med Härnösands Schakt- och Trädgårdsanläggningar, Härnösands kommun och IF Rycket.

Totalt beräknas rullskidbanan och luftgevärsskyttebanan kosta sex miljoner.

Den tuffare delen av rullskidbanan går på befintlig del av nuvarande elljusspår.

Bild: Robbin Norgren

– Vi har även beviljats 400 000 kronor från RF-Sisu Västernorrland för projektet. Resterande finansiering på drygt en miljon planerar vi att lösa med egna medel, sponsorer och med hjälp av kommunen, säger Martin Westman.

Annons

Bondsjöhöjdens IK har i dagsläget runt 100 aktiva i sin ungdomsverksamhet. Med den här satsningen hoppas skidklubben växa ännu mer.

– Den här satsningen gynnar alla skidälskare i Härnösand. Dessutom har ju skidskyttet vuxit mycket och här får man en chans att prova på sporten, säger Martin Westman.

"Det här har vi drömt om länge och nu blir det verklighet", säger Martin Westman i skidklubben.

Bild: Gunnar Stattin

Annons

Annons

Till toppen av sidan