Annons

Annons

Annons

Annons

Härnösand

Insändare
Hanteringen av Hemab får mig att tappa tron på demokratin

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Elnätet må vara vädersäkrat. Men, vad spelar det för roll när det knappt finns någon personal kvar som kan arbeta med elnätet? " skriver en insändarskribent.

Bild: Jessica Ivarsson

Annons

Jag läser de insändare och ledare som skrivs om Hemab och undrar om jag kan kalla det jag ser för demokrati. Ett kommunfullmäktige som beläggs med munkavle för att skydda Hemab:s vd från att offentligt behöva stå till svars för personalflykten, sitt sätt att driva och "utveckla" det kommunala bolaget. Partiet som beordrar munkavle, det är Socialdemokraterna. Smaka på just ordet demokrati i det sammanhanget. Med de diktatoriska initiativen i partiet blir det en tydlig koppling till hur Hemab:s ledning upplevs och där tystnadskulturen inom företaget blir ett naturligt inslag.

All heder till dig, Johan Nilsson, som i din insändare "S-ledamot: Vi måste fortsätta ställa frågor om Hemab", vågar börja tala klarspråk och visar att du har en helt annan inställning till arbetsmiljöfrågorna än resten av dina partikamrater. Din inställning inger ändå lite hopp om framtiden. Men, den diktatoriska prägel som det har visat sig att ledningen inom Socialdemokraterna har satt på partiet gör att jag har tappat förtroendet helt för både politiken och demokratin.

Annons

Annons

Nu senast läser jag insändaren från "S-politiker: Vi tar arbetsmiljön på allvar" och reagerar igen.

Visserligen smakar vattnet i våra kranar bra, just för tillfället. Men, vad spelar det för roll när ledningsnäten eller anläggningarna inte har skötts enligt de underhållsplaner som har funnits och därför orsakar miljökatastrofer som följd? Har vi sett den sista?

Elnätet må vara vädersäkrat. Men, vad spelar det för roll när det knappt finns någon personal kvar som kan arbeta med elnätet? Det finns lagar som styr vilken kompetens och vilka roller som måste finnas inom ett elnätbolag. Hur nära är egentligen vårt elnät (Heab) att hamna under tvångsförvaltning nu när nästan hela personalstyrkan inom affärsområdet har flytt från företaget? Hur påverkas Heab, Hemab och jag som kund av det?

Det må vara en oberoende arbetsmiljöutredning på gång, vilket Ann-Sofie Berglund, Andreas Sjölander och Lotta Visén vill påstå är är ett initiativ från arbetsgivaren. Ansvariga i form av Hemab:s styrelse, vd och ledningsgrupp valde under lång tid att nonchalera oron och signalerna från arbetstagarna om att det inte står rätt till. Så, var det verkligen arbetsgivaren som tog initiativet till utredningen så som ni vill påstå? Var det inte arbetsstoppet som beordrades av huvudskyddsombudet som var triggern till den?

Johan, jag hoppas att du fortsätter att stå på dig och att fler vågar följa i dina fotspår. Det är personer som du, som visar att du tar ansvar och har förstått vad demokratin och ansvaret som politiker innebär. Tack!

Hemabs verksamhet är för viktig för Härnösand för att fortsätta blunda

Annons

Annons

Till toppen av sidan