Annons

Annons

Annons

Annons

Jonas Bergström

ledare socialdemokratiskModo semifinal 2022

Jonas Bergström
1000 tomma platser i Hägglunds arena – så lyckades Modo förstöra en given hockeyfest

Detta är en opinionstext.Tidningen Ångermanland har en oberoende liberal ledarsida samt en grundad på socialdemokratiska värderingar.

Bild: Robbin Norgren, Bildbyrån

Annons

Ikväll är det dags för den sjunde och avgörande matchen i Hockeyallsvenskans semifinal mellan Modo och Björklöven.

En klassisk match nummer sju och dessutom i ett norrlandsderby! Det finns därmed alla förutsättningar för en rejäl folkfest på Hägglunds arena. Det borde vara fullsatt och bjudas på intensiv hockey med en härlig inramning av fans från båda lagen.

Tyvärr verkar det inte som att Modo vill ha det så.

Inför den sjunde och avgörande matchen har de varit krångligare att köpa biljetter. Fram tills sex timmar före nedsläpp fanns det endast möjlighet för dem som har säsongskort, som är medlemmar i Modo eller klacken Lumberjacks och som har gått på matcher under kvartsfinalen att köpa biljett.

Annons

Att premiera sina medlemmar och trogna kunder är inget konstigt. Så gör alla lag. Tidigare har Modo gett förtur till vissa för att sedan, vid en förutbestämd tidpunkt i god tid före match, öppna upp biljettförsäljningen för allmänheten.

Annons

Denna gång gjorde Modo annorlunda. "I nuläget har vi inte planerat in ett allmänt biljettsläpp utan vi återkommer med information när och om det blir ett sådant". Så skrev Modo på sin hemsida efter att det stod klart att det skulle bli en sjunde och avgörande match (så står det för övrigt fortfarande i artikeln, även om det nu ändrats).

När jag i förmiddags mailade frågor om upplägget med biljetter till Modos press- och kommunikationsansvarig Jon Häggqvist fick jag svaret:

"Vår förhoppning har varit att fylla arenan innan ett eventuellt allmänt biljettsläpp och därför har vi heller inte utlovat ett sådant."

"Vi kommer att ha ett allmänt släpp klockan 13.00 idag, i god tid innan matchen med andra ord. Till och med folk med häst och vagn kommer att hinna köpa biljett och göra resan från Umeå med omnejd till Örnsköldsvik."

Problemet är kanske inte främst att det tar tid att resa från Härnösand, Sollefteå eller Umeå utan alla – oavsett vilket lag man håller på – inte har jobb där man kan sitta med mobilen i högsta hugg för att försöka få plats sex timmar före matchen börjar. Eller, för den delen, ett jobb där man på kort varsel kan smita iväg en timma i förväg för att hinna ta sig till matchen.

Alla har inte heller ett familjeliv där det är möjligt att åka på hockey på kvällen om man inte vet om på morgonen om det ens kommer finnas möjlighet att köpa biljett.

Annons

Annons

När biljetterna väl släpptes för allmänheten kl 13 visade det sig att det fanns gott om biljetter kvar. Modo har misslyckats med att fylla arenan på egen hand. Dessutom har Modo nu sänkt priserna.

Jag mailar igen och frågar varför. Modo:s Jon Häggqvist svarar att det inte stämmer. Men på den sektion jag satt under match ett är priserna nu 399 kr istället för 430 kr.

Under tidigare matcher har det var svårt att få plats över huvud taget. Under den sjunde avgörande matchen är det nästan tusen platser som ekar tomt i Hägglunds arena.

6124 personer på plats i Hägglunds arena som tar 7115 personer.

Det finns säkert en massa modoiter som, likt Modos presschef, tycker att jag är ett Björklövenfan som borde sluta gnälla.

Då kan de fråga sig hur de själva önskar att bli välkomnande av andra klubbar under kommande säsonger?

Hade modoiter tyckt att det var ok om Björklöven, Timrå eller Hudiksvall släppt biljetter till allmänheten först sex timmar innan nedsläpp i en sjunde avgörande match? Med resultatet att stolar stod tomma, trots ett enormt intresse?

Genom krånglet gör Modo det också svårare för modoiter, som inte är medlemmar eller köpt biljetter till kvartsfinalen, att se den klassiska sjunde och avgörande matchen.

Genom ett märkligt upplägg och dålig kommunikation har Modo lyckats göra kvällens hockeyfest lite tommare, lite tystare och lite tråkigare.

Men det kanske är så Modo – The Heart of Hockey – vill ha det? Hellre tomma stolar än många grönklädda på plats som bidrar till den inramning som ett derby förtjänar?

Kommer vi i så fall se att det beteendet smittar av sig på fler klubbar? Jag hoppas verkligen inte det.

Hockey ska vara en folkfest för alla.

Annons

Annons

Till toppen av sidan