Annons

Annons

Annons

Annons

Kramfors

Läsartext
En dold industri - del 1

I mars 2021 förändrades mitt liv, då välte jag skrivbordsstolen över mig och fick en kotkompression i ryggen. Det betydde att jag inte klarade av att laga mat åt min fru Birgit och mig utan fick anlita Hemtjänstens matservice.

Detta är en läsartext.

Annons

Det blev ny bekantskap för mig. Jag visste att Hemtjänsten distribuerade färdiglagad mat åt pensionärer i vårt närområde, men det var ungefär allt jag visste. Så det var dags att närmare ta reda på hur en av våra viktigaste institutioner för de äldre fungerar. Det visade sig att det var bra mycket mer och mer komplicerat som köket arbetade med än vad jag hade trott. Men jag håller mig i huvudsak till hemtjänstdelen.

Annons

Annons

Den normala omfattningen av matlagningen är: Till lunch 100 portioner till skolan, 57 portioner till äldreboendet och 40 matlådor till hemtjänstens kunder. Till middag lagas det normalt 57 portioner till äldreboendet och 6 matlådor till hemtjänsten.

Det är totalt åtta kockar som arbetar i köket. Det är tre som jobbar samtidigt på vardagar och på helgerna är det två. Två arbetar 07.00 till 15.45. De gör var sin lunchrätt. En kock arbetar 08.00 till 16.45 och hjälper till med tillbehör och annat till lunchen och lagar sedan middagsmaten. Det är en hel del annat att göra inte minst i distributionen, men det kommer senare.

Köket har personal även på Ullångersskolans kök och Ullångers förskolas kök. Skolans kock kommer till Sundbrolunds kök på förmiddagarna och gör sallader, sedan går kocken över till skolans kök och tar där emot den varma maten, som kommer med en transport från Sundbrolund. Kocken från förskolan kommer till Sundbrolunds kök två dagar i veckan mellan kl 14.00-15.30 och hjälper till med förberedelser för kommande dagar.

De beställer matvaror från en grossist i Umeå, som kommer med råvaror 2 ggr i veckan. Köket levererar i sin tur två gånger i veckan specerivaror som t. ex. mjölk, havregryn och ägg till fyra avdelningar på äldreboendet.

Men för att ta det från början! Matsedeln man arbetar efter sammanställs gemensamt av kostchefen och några kockar från olika skolkök och äldreomsorgskök. De funderar ut både nya recept och mat för alla 365 dagar på året.

Annons

Annons

Alla får välja mellan två olika lunchrätter, förutom på helgen, då är det endast en lunchrätt. Till middag har man en rätt. På helger serveras det mer festlig mat och festligare efterrätt. Äldreboendet får efterrätt efter lunch varje dag. Hemtjänstens kunder får efterrätt vid storhelger.

Det kommer mera om köket senare. (Foto: Johan Kalander.)

Karl-Anders Nordström

Annons

Annons

Till toppen av sidan