Annons

Annons

Annons

Annons

Jonas Bergström

ledare socialdemokratiskNyamko Sabuni avgår

Jonas Bergström
Sabuni förstår inte att Sverige måste försvaras – Åkesson förstår Kreml och sågar vårt försvar

Detta är en opinionstext.Tidningen Ångermanland har en oberoende liberal ledarsida samt en grundad på socialdemokratiska värderingar.

Annons

Om du vill rulla runt i soffan av skam i 40 minuter kan jag rekommendera ett klipp från Liberalernas youtube-kanal. Där svarar Ulf Kristersson (M) och Nyamko Sabuni (L) på frågor om framtiden från Tove Livendahl, SvD:s politiska chefredaktör.

Resonemangen är pinsamt ytliga, ljudkvalitén är bedrövlig och Ulf Kristerssons (M) navel syns under hela samtalet. Klippet hade aldrig fått uppmärksamhet om det inte var för Max V Karlsson uppmärksammat det på twitter.

I samtalet sägs många konstigheter. Det mesta anmärkningsvärda är när Sabuni får en fråga om hur stad och land kan verka i harmoni. Sabuni börjar då lägga ut sin planer om kriget kommer.

"Blir det krig har vi Skillingmark i Värmland, där kan vi klara oss med mat och vatten. Blir det ännu värre så kör vi över till Norge".

Annons

Annons

I Sverige råder totalförsvarsplikt för alla mellan 16 och 70 år. Vi har alltså en skyldighet att försvara vårt land. Om vi vägrar?

"Man kan dömas till böter eller fängelse om man vägrar" säger en tjänsteman på Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap till Expressen.

Inbäddat innehåll

Om inte Sabuni snappat upp detta i häftet "Om kriget eller krisen kommer" borde hon funderat över det den senaste månaden.

Under Ukrainas framgångsrika försvar mot Ryssland har vi sett vikten av totalförsvaret.

‣ I krigets början målade civila över vägskyltar så att ryska soldater, med dålig kunskap om terrängen, inte förstod var de skulle köra.

‣ Civila har med små medel hindrat lastbilar som transporterar diesel från att nå fram, vilket varit oerhört effektivt.

‣ Bönder har bogserat bort ryska militärfordon och överlämnat dem till ukrainska armén.

‣ Civila har tillverkat kamouflagenät och lagat mat till soldater och behövande.

Allt detta bidrar givetvis att stärka Ukrainas försvarsförmåga. Det finns alltså massor av stora och små insatser som behöver göras i krig och som inte kräver grundläggande militär utbildning.

Det är också så vårt samhälle fungerar. Rättigheter och plikter hör ihop, det är något som Folkpartistiska partiledare i alla fall brukade hålla med om.

Jag kan inte låta bli att fundera över vad Ulf Kristersson tänker när han sitter där bredvid och hör Sabuni, som han kanske tänkt som minister i sin regering, lägga ut sina planer om att fly till Norge?

Annons

I Ukraina valde president Zelenskyy att tacka nej till USA:s erbjudande om att fly landet. Vad som är mindre känt är att det ukrainska parlamentet fortfarande är igång och sammanträder fysiskt i huvudstaden. Det är alltså inte en armé som kämpar utan ett helt land och en hel demokrati.

Annons

När Sabuni ska förklara sitt resonemang för DN blir det ännu märkligare. Först säger hon:

"Jag menar, jag bor i Täby, det är inte där jag skulle vilja vara. Jag skulle vilja vara ute på landet, närmare familjen, om jag får experimentera i tanken."

På uppföljande fråga ger hon sedan motsatt besked:

"Jag säger att som partiledare skulle jag sannolikt befinna mig i huvudstaden, där jag behövs."

Så hur ska Sabuni ha det? Var tänker hon befinna sig i händelse av krig? På "landet", i Norge eller i Täby?

Om du efter 40 min av skam vill ha ytterligare en timme av ångest kan du se samtalet på en bar mellan Jimmie Åkesson (SD) och Jan Emanuel Johansson.

Där jämförde Jan Emanuel Johansson Rysslands krig mot Ukraina med USA:s agerande under Kuba-krisen, där Sovjet höll på att förse Kuba med kärnvapen som kunde nå hela USA.

Johansson säger att hans resonemang inte är rysk propaganda. Men de passar perfekt med Kremls narrativ. En central kärna i den ryska propagandan är att det är Ukraina och Nato som hotar Ryssland - inte tvärt om.

Därefter säger Johansson – samtidigt som massgrav efter massgrav med civila upptäcks i Ukraina – att det alltid finns två sidor av ett mynt.

Annons

Publiken svarar med applåder och sedan lämnas ordet till Åkesson.

Vad gör då Jimmie Åkesson (SD)? Ryter han ifrån? Går han i polemik? Nej. Tvärt om.

"Jag köper ju det här resonemanget. Eller inte hela resonemanget rakt av, ska jag säga. Men jag förstår det!"...

Det verkar inte finns någon gräns för hur mycket förståelse SD har för Ryssland.

Senare säger Åkesson om vårt försvar: "Vi har ingen förmåga att försvara oss själva". Jag går tillbaka och lyssnar igenom hela resonemanget flera gånger. Men jo, han säger faktiskt att vi inte har någon försvarsförmåga alls.

Annons

Så stor tilltro har Åkesson till Försvarsmakten och till dem som i detta nu skyddar vårt lands gränser.

Foto: Stefan Jerrevång / TT

Kristerssons regeringsunderlag består alltså av

1. L vars partiledare planerar att lämna landet om kriget kommer

2. SD vars partiledare förstår den ryska propagandan och som menar att vi inte har någon försvarsförmåga alls.

Och Kristersson, var är han i allt detta? Han håller tyst.

Är det på detta gäng som ska bära Sverige på sina axlar i händelse av krig efter nästa val?

Lyssna mer: Hjärtlandet: "Hela landet måste försvaras"

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan