Annons

Annons

Annons

Annons

Sofia Mirjamsdotter

ledare liberalPeyman Vahedi kandiderar till fullmäktige

Sofia Mirjamsdotter
Nu gör Peyman Vahedi kaos med Kramfors

Detta är en opinionstext.Tidningen Ångermanland har en oberoende liberal ledarsida samt en grundad på socialdemokratiska värderingar.

Bild: Shanelle Nordgren

Annons

Peyman Vahedi har fått nog av svågermentalitet och dåliga chefer i Kramfors kommun. Nu kandiderar han för S till fullmäktige i Kramfors kommun, med målet att bli vald till Välfärdsnämndens ordförande.

Det kanske kommer som en överraskning för många som i åratal hört Vahedi uttala sitt ointresse för att arbeta politiskt, och för den som trott att hans engagemang varit främst för skolan då han var rektor för Ådalsskolan i drygt tio år. Men Vahedi har många strängar på sin lyra, varav en är förmågan att överraska.

Om han lyckas bli vald har han mycket att leva upp till.

I en debattartikel i Tidningen Ångermanland skräder han inte orden, och skriver bland annat att "Min övertygelse är att alla människor inte besitter förmågan att vara chef. Det är inte en gudagiven rättighet att vara chef i Kramfors kommun."

Annons

Annons

Han menar alltså att han har förmågor som andra inte besitter, och dessa vill han använda för att styra upp Välfärdsnämnden i Kramfors. Detta har han för avsikt att göra parallellt med sitt heltidsjobb som utvecklingschef på Hemab i Härnösand. Han vill inte ens ha något arvode för det politiska arbetet.

Välfärdsnämnden ansvarar för bland annat socialtjänsten i Kramfors, och där finns onekligen stora problem som Tidningen Ångermanland granskade i slutet av förra året.

När jag talat med Vahedi om detta har han sagt att han "känner ett ursinne över att våra skattepengar går till chefer som säger att det inte går, fast det går."

Vare sig han blir vald eller inte kommer hans kandidatur att röra om en del.

En kvalificerad gissning är att somliga chefer på förvaltningen känner att deras positioner är hotade – det är ju det Vahedi skriver i sin artikel. Frågan är hur de kommer att agera på dessa hot.

Men inte bara tjänstemännen torde känna sig hotade, utan även personer i Vahedis eget parti, Socialdemokraterna. Åtminstone de partister som känt sig trygga med sina poster och som är mer ute efter att förvalta än att förnya.

Jag tror att Vahedi kommer att locka nya väljare till S i Kramfors. Jag tror också att han själv kommer att få många personkryss, kanske fler än någon annan lyckats få i Kramfors någonsin.

Annons

Om vi ponerar att S vinner valet är det ändå inte säkert att Vahedi får ordförandeposten han så ivrigt suktar efter. Det är nämligen upp till hans partikamrater (och fullmäktige i övrigt) att tillsätta nämndsledamöter och ordföranden.

Annons

Och frågan är om Vahedi verkligen vet vad han gör när han ger sig in i politiken. Han är en man av snabba beslut och snabba genomföranden, något som inte alltid fungerar i politiken även när viljan är god.

En nämndsordförande kan inte ensam fatta beslut, han behöver både resten av nämnden och fullmäktige på sin sida. Demokrati tar tid, och jag är inte helt säker på att Vahedi har det tålamod som krävs.

Kommer S att backa Vahedi i hans ambition för Välfärdsnämnden eller kommer man att motarbeta honom? Interna strider i politiska partier är vardagsmat och handlar för det allra mesta om makt och inte om vad som är bäst för flest. Men om S på olika sätt försöker sätta käppar i hjulet för Vahedi lär väljarna få reda på det, och det lär knappast gynna partiet.

Om S däremot väljer att backa Vahedi, och han dessutom får väljarnas förtroende, då vill det till att han lever upp till förväntningarna och städar ut rötan ur kommunhuset. Det värsta som kan hända är att han tagit sig vatten över huvudet den här gången, men då har han kanske åtminstone satt igång en del välbehövliga processer. Både i kommunhuset och i partiet.

Annons

Annons

Till toppen av sidan