Annons

Annons

Annons

Jonas Bergström

ledare socialdemokratiskKriget i Ukraina

Jonas Bergström
Hissa Ukrainas flagga vid kommunhusen i Härnösand, Kramfors och Sollefteå

Detta är en opinionstext.Tidningen Ångermanland har en oberoende liberal ledarsida samt en grundad på socialdemokratiska värderingar.

Låt Ukrainas flagga vaja över hela länet. FOTO: Vadim Ghirda/AP

Annons

Idag, 24 februari 2022, inleddes ett nytt kapitel i Europas historia. Vi kommer att minnas detta datum på samma vis som vi minns 11 september 2001. Det är krig i Europa.

Ryssland genomför inte någon begränsad operation – vilket i sig vore en kränkning av folkrätten – utan en fullskalig invasion mot Ukraina vilket kommer orsaka ett enormt mänskligt lidande.

Denna invasion är, precis som statsminister Magdalena Andersson (S) sa under den pressträff som pågår i skrivande stund, en "oprovocerad, olaglig och oförsvarlig" attack mot Ukraina.

Samtidigt är Rysslands agerande inte oväntat.

För att förstå det som sker nu måste vi backa till 2008. Då gick Ryssland in i Georgien. Den gången under förevändningen att Nato meddelat att Georgien och Ukraina kunde gå med i Nato om de önskade. Redan då visade Putin att han inte respekterar folkrätten och den europeiska säkerhetsordningen, som ger varje land rätt att bestämma över sin egen säkerhetspolitik. Där och då visade Putin också att han inte tvekar att använda militära medel för att uppnå sina mål.

Annons

Annons

Den ryska invasionen av Ukraina påbörjades inte under natten till torsdag utan redan 2014 när Ryssland annekterade Krimhalvön. Återigen visade Putin att han inte respekterar folkrätten och att han inte tvekar att använda militära medel.

Svaret från EU och västvärlden har varit stöd till Ukraina men också sanktioner – men dessa har inte varit tillräckliga. Ryssland har ansett sig uppnått sina mål utan att ha tvingats betala ett för högt pris för det.

Läs mer: Jonas Bergström: "Invigningen av I21 kunde inte komma mer lägligt"

I december 2021 ställde Ryssland långtgående krav till USA och Nato. Putin vill upprätta en rysk intressesfär i Europa där Ryssland dikterar villkoren. Varken Ukraina, Finland eller Sverige ska ha rätt att besluta över vår egen säkerhetspolitik.

Ryssland hoppades så splittring mellan de europeiska länderna. Men svaret blev ett enhetligt avvisande av de ryska kraven. Det är en styrka i detta läge.

Det tal Putin höll i måndags visade att han inte har någon som helst respekt för några stater som tidigare helt eller delvis ingått i Sovjetunionen. Detta rör alltså inte bara Ukrainas säkerhet utan även våra grannar i Estland, Lettland, Litauen, Polen och Finland.

Om Putin inte tvingas betala ett skyhögt pris för denna invasion finns inget som säger att han inte kommer gå vidare och lägga andra länder under sig längre fram.

Annons

Därför måste stenhårda sanktioner nu riktas mot Ryssland. Inför fullskalig bojkott mot Ryssland, kassera alla varor märkta med "Made in Russia" och kasta ut Ryssland ur Swift-system för transaktioner. Ryska oligarkers tillgångar i europeiska skatteparadis måste konfiskeras.

Annons

Alla företag i länet med kopplingar till Ryssland måste avbryta sina kontakter. Den som handlar med eller som driver företag i Ryssland bidrar till den ryska krigsmaskinen som orsakar död i Ukraina.

Samtidigt måste allt stöd visas till Ukraina. Det ska inte råda något som helst tvivel på var Sverige står. Det räcker inte med uttalanden från statsminister Magdalena Andersson (S) - hela Sverige måste visa att vi står bakom Ukraina.

Låt därför hissa den Ukrainska flaggan på kommunhusen i Kramfors, Härnösand och Sollefteå.

****

Läs mer: Jonas Bergström: "Invigningen av I21 kunde inte komma mer lägligt"

Lyssna mer: ”Urbaniseringen är död!” – nytt avsnitt av Hjärtlandet ute nu

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan