Annons

Annons

Annons

Annons

Jonas Bergström

ledare socialdemokratiskSollefteå får nytt regemente

Jonas Bergström
Invigningen av I21 kunde inte komma mer lägligt

Därför är Västernorrlands regemente viktigt för försvaret av Sverige.

Detta är en opinionstext.Tidningen Ångermanland har en oberoende liberal ledarsida samt en grundad på socialdemokratiska värderingar.

Bild: Gunnar Stattin

Annons

Idag återinvigs Västernorrlands regemente, I21. En invigning som inte hade kunnat komma mer lägligt.

Ryssland har mobiliserat stora styrkor vid Ukrainas gräns och utifrån den styrkepositionen ställt långtgående krav på USA och Nato. Rysslands mål är tydligt: De vill upprätta en rysk intressesfär i Europa där Ryssland tillsammans med USA ska bestämma över huvet på mindre stater.

Kraven är ett direkt brott med den europeiska säkerhetsordningen som bygger på att varje stat har självbestämmande över sin säkerhetspolitik.

Ryssland anser att även Finland och Sverige ingår i deras intressesfär och att våra länder därför ska fråntas rätten att bestämma över vår säkerhetspolitik. Ryssland kräver bland annat garantier av Nato på att Ukraina, Finland och Sverige aldrig ska få bli medlemmar.

Annons

Just nu pågår en militär upptrappning i vårt närområde. I december fanns ett ryskt landstigningsfartyg i Östersjön, i dagsläget finns det fem. Natten mellan fredag och lördag flög stora oidentifierade drönare över Sveriges tre kärnkraftverk.

Annons

För att förstå det som nu sker måste vi se händelseutvecklingen över tid. 2008 gick Ryssland in i Georgien, detta efter att Nato meddelat att Georgien och Ukraina hade möjlighet att gå med i Nato. Då visade Putin att han inte tvekar att agera militärt för att få igenom sin vilja.

Väst agerade, men inte tillräckligt hårt för att det skulle vara avskräckande. Ryssland ansåg att de uppnådde sina mål med kriget.

2014 slog Ryssland till igen, denna gång mot Ukraina. Ryssland annekterade Krimhalvön. Väst svarade med sanktioner mot Ryssland och stöd till Ukraina, men inte heller det var tillräckligt. Återigen ansåg Ryssland att de lyckades att uppnå sina mål.

Steg för steg flyttar Ryssland fram positionerna, nu gör de sig redo för att göra det igen.

Bild: Gunnar Stattin

Det främsta hotet mot Sverige är inte en totalinvasion, utan att Sverige dras i en konflikt om Ryssland t.ex. angriper Baltikum. Gotland blir då särskilt viktigt, eftersom den som kontrollerar Gotland också kan kontrollera hela Östersjön.

Men även Västernorrland är av strategisk betydelse. Sveriges försvar bygger på att vi försvarar oss tillsammans med andra. Vår försvarsförmåga måste, oavsett Nato-medlemskap eller inte, vara så stark att det kostar mycket för en motståndare att angripa Sverige samt att vi kan hålla ut tills dess att vi får hjälp.

Annons

Annons

Varifrån kommer den hjälpen? I Trondheim finns amerikanska marinsoldater stationerade, vid ett krig kan militära förband landsättas i Norge för att förflyttas västerut. Då blir både Östersund, Sollefteå och Härnösand strategiskt viktigt. Därför behövs Västernorrlands regemente, I21.

Invigning av I21 är markerar också en fortsatt upprustning av vårt försvar. Under en lång tid, och under många regeringar, rustades försvaret ner. Värnplikten avskaffades år 2009 med en rösts marginal i riksdagen.

Bild: Gunnar Stattin

Under Peter Hultqvist (S) tid som försvarsminister har försvaret rustats upp, anslagen har ökat kraftigt, värnplikten har återinförts, nya vapensystem har köpts in, stora försvarsövningar har genomförts och regementen har invigts på Gotland samt i Arvidsjaur, Göteborg, Uppsala, Falun, Sollefteå och snart Kristinehamn.

Samarbetet med våra grannländer, Storbritannien, USA och Nato har fördjupats. Särskilt viktigt är samarbetet med Finland, med vilka vi till och med har gemensamma förband.

Man kan fråga sig om allt detta är nödvändigt? Det är inte som att Sverige saknar andra utmaningar att ta tag i.

Men vi måste komma ihåg att inte att vi måste kunna försvara vårt land och vår demokrati. Ryssland söker ständigt efter svagheter hos sina motståndare. Om främmande makt använder militära medel för att utöva påtryckningar mot oss, vad ska vi sätta emot om vi inte kan försvara oss?

Annons

Det allvarliga säkerhetspolitiska läget just nu är bevis nog på att denna upprustning tyvärr behövs (och mer där till).

Annons

Därför kunde invigningen av I21 inte komma mer lägligt.

***

Om du vill förstå mer om vad som pågår just nu rekommenderar jag Gudrun Persson, forskningsledare på FOI, 15 minuter långa föreläsning på Folk och Försvar.

Bild: Gunnar Stattin

Annons

Annons

Till toppen av sidan