Annons

Annons

Annons

Annons

Jonas Bergström

ledare socialdemokratiskKampen om batterijätten

Jonas Bergström
Behåll er siktlinje, så tar vi hand om framtiden

Detta är en opinionstext.Tidningen Ångermanland har en oberoende liberal ledarsida samt en grundad på socialdemokratiska värderingar.

Annons

Framtiden finns i norr. Kommunalråd i söder borde slåss för sitt liv. Istället ägnar de sig åt att skjuta sig i foten.

Snart avgörs var Northvolts och Volvos nya batterifabrik ska byggas. Medan kommunpolitiker i Sundsvall och Timrå genomför markbyten för att säkra upp ytterligare 80 hektar till underleverantörer ägnar sig andra åt att skjuta sig i foten.

I en debattartikel i GP vänder sig Liberalerna längs västkusten mot planerna på havsbaserad vindkraft. Argumenten är främst estetiska. Bohuslänskustens "särprägel, estetiska briljans och starka attraktionskraft" riskerar att förstöras, menar de. De tycker att havsbaserad vindkraft endast kan byggas "så långt ut i havet att de inte förstör siktlinjen från kusten".

Vilken tur då att samma krav inte gällt i norra Sverige. Om varje vattenkraftverk och vindkraftverk skulle vara utom synhåll, ja då hade varit mörkt längs Avenyn ikväll.

Annons

Oavsett om motståndet mot havsbaserad vindkraft kommer från västkustliberaler eller stockholmsmoderater är argumenten de samma. Just deras kust är så vacker att det är helt omöjligt med vindkraftverk, inte ens 55 km utanför Sandhamn. Visst, Göteborgs och Stockholms skärgård är vackert. Men har de hört talas om världsarven Höga kusten och Laponia?

Annons

I norra Sverige har vattenkraften rivit upp enorma sår i landskapet. Byar har lagts under vatten, förutsättningarna för renskötseln har försämrats och stora naturvärden har förstörts.

Samtidigt har detta också lagt grunden för Sveriges energiförsörjning och välstånd. Norra Sverige har fått väldigt lite tillbaka för vattenkraften, malmen och skogen. Men nu ser vi en historisk vändning.

Tydligen förstår inte politiker i söder vad som håller på att ske. I Västsverige har bilindustrin varit väldigt viktig. När samhället nu ska ställas om är det inte alls säkert att de kommer att bli vinnare igen.

De första batterierna lämnar nu Northvolts fabrik i Skellefteå och det är i norra Sverige vi ser investeringar på över 1000 miljarder. Samtidigt oroar sig näringslivet i söder för energiförsörjningen och elpriserna framöver.

Lägg där till klimatförändringar som kommer att göra betongen i storstadsområdena outhärdlig under sommarhalvåret och digitaliseringen som innebär att det inte längre är nödvändigt att bo dyrt och trångt i storstäderna för att kunna ta vissa jobb.

Om jag var kommunpolitiker i södra Sverige skulle jag slåss för livet. Istället ägnar sig dessa västkustliberaler åt att skjuta sig i foten genom att säga nej till ny storskalig energiproduktion. Och detta bara veckor innan Northvolt och Volvo ska ge besked om var den nya batterifabriken 3000 jobb hamnar, en fabrik som kräver stor tillgång till grön el.

Annons

Annons

Om Västkusten är för fin för att bygga vindkraftverk är den också för fin för batterifabriker. Så behåll ni er kustlinje, så kan vi ta hand om den gröna industrirevolutionen. Norra Sverige är nämligen beredda att ta ansvar för Sveriges energiförsörjning och välstånd även de kommande hundra åren.

När den fossila industrin i Västsverige är död är dessa västkustliberaler välkomna norrut, vi kommer att behöva gott om arbetskraft. På semestern kan de åka tillbaka till Västkusten och glädjas åt "siktlinjen" inte är förstörd.

Annons

Annons

Till toppen av sidan