Annons

Annons

Annons

Annons

Kramfors

Läsartext
Minnen av fäbodlivet

Till höstens andra arrangemang bjöd Ådalens släktforskarförening in Anders Bodin från Undrom. Anders, som förutom sitt arbete som bonde, även ägnar sig åt hästuppfödning och skogsbruk.

Detta är en läsartext.

Anders Bodin berättar om sin bok om fäbodar

Annons

Hans stora intresse för historia och kultur har visats genom flertalet böcker, med dikter på ångermanländska, samt den senaste boken som ägnats fäbodarna. Anders berättade om sitt samarbete med olika personer och instanser, ex. Lantmäteriets historiska kartor, bilder från hembygdsarkiv eller från privatpersoner, m.m. Boken, med namnet blanna spare kokhusa är en dokumentation över fäbodar i Boteå, Styrnäs, Överlännäs och Sånga.

Annons

Annons

Till varje kapitel finns karta och flertalet bilder från förr, samt berättelser om livet på en fäbod. Att det inte var något latmansgöra får vi flera exempel på ur boken. Fäbodjäntorna hade arbete från morgon till kväll, med att sköta kossorna, med att koka blanna och göra ost. En händelse som dyker upp är skogsbranden 1888, då stora arealer blev lågornas rov. Detta år brann även Sandö glasbruk, samt i Umeå och Sundsvall.

Fäbodar har funnits under en lång tid och ett tidigt belägg från Ångermanland är från 1558, men det har omnämnts mycket tidigare i landskapslagar från 1200 – talen. Men allt har sitt slut, idag är de flesta fäbodar borta, endast lämningar finns kvar. Några fäbodar är efter renovering, numera raststugor för skoteråkare.

Under 1930-talet upphörde den sista fäboddriften. Förändringar i samhället, med urbanisering och industrier och stora mejerier för daglig påfyllning av mjölk har ersatt fäbodarna och flickornas hårda arbete. Efter fikapaus besvarade Anders frågor från besökarna och en del böcker bytte ägare. Arrangemanget är ett samarbete mellan Ådalens Släktforskarförening, Kramfors Bibliotek och Vuxenskolan.

Agneta Sjöberg

Näraskribent

Annons

Annons

Till toppen av sidan