Annons

Annons

Annons

Annons

Sollefteå

Läsartext
Trivseldag i Örbäck

Söndagen den 22 oktober blev en mycket intressant dag på Hembygdsgården i Örbäck, Långsele, då Tage och Eva Lundqvist besökte oss med sitt program om Hantverk och Traditioner.

Detta är en läsartext.

Tage och Eva Lundqvist från Brunflo

Annons

Under några timmar tog de oss med på en mycket underhållande "resa i slöjd, musik och folktro". Tage och Eva bor i Brunflo, Östersund, men eftersom Tage kommer från Mon i Edsele hade många av berättelserna koppling till edseletrakten.

Tage och Eva spelade upp på sina durspel flera gånger och vi fick t.ex. lyssna till Månsken över Kramstafjärden, en polska och Ett minne från istiden. Så medryckande. Vid ett tillfälle spelade Tage på en modern variant av sälgflöjt, d.v.s. en mycket stor sälgpipa. Förr gjorde man ofta sälgflöjtar under flottningen och på dessa spelade man bl.a. i samband med de s.k. proviantskutornas resor.

Annons

Annons

Vi också berättelser om vad som gömdes i kornhässjor när det var logdans, om Bjäran och om många olika spännande personer i Edsele, t.ex. Mor Näsholm som med en bila kunde hugga bort knarren ur en handled samt Anders Petter som var en mångsysslare och en "skogens man".

Tage visade också många gamla saker och han tycktes ha en berättelse till allt. Vi fick t.ex. höra om jästkransar, nyckelharpor, bandskedar, ett kors av tjärved, liar och lieorv, rännhyvlar och hemgjorda skidor och om vackra träskedar som på 1880-talet målades och såldes för fem öre dussinet.

I dagens IT-tider handlar mycket om säkerhet, men man kunde även förr i tiden. Tage visade oss ett litet finurligt ”kassaskrin” av typ svepask, där locket var försett med fem vred som vart och ett måste vridas i rätt läge för att det skulle gå att öppna locket. Han visade också en nyckel som han hittade i Edsele och som han så småningom fick klart för sig var en nyckel med anor från vikingatiden. En motsvarande nyckel till en låskista som var gjord av trä, hittade Tage och Eva sedan i Marrakech.

Det var sammantaget en mycket fascinerande dag och man vill gärna höra mer av Tage och Eva.

Nästa stora evenemang på hembygdsgården i Örbäck blir Julmarknad den 21 nov 12-16.

Långsele-Graninge hbf Ing-Mari Överby

Annons

Näraskribent

Tage berättar om sitt durspel

Annons

Annons

Till toppen av sidan