Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Läsartext
Kurt-Göran Öberg: Löven faller till marken…

Nu är vi där igen. Mörker och kyla är på väg och som ett brev på posten överraskar oss den första snön i ett återkommande trafikkaos, där E4:ans långtradare havererar på samma platser år efter år.

Detta är en läsartext.

Kurt-Göran Öberg skriver om hösten.

Annons

Dysterheten i inledningen förklarar varför hösten/vintern för mig numera inte intar favoritskapet på min lista längre. Mycket därför att klimatförändringarna gör perioden till en lång seg slaskresa från oktober tills vårsolen äntligen tar över…

Apropå listor, vad är det som händer? Tittar vi på nyhetsprogram som vill informera oss i ett specifikt ämne, blir vi presenterade av den inbjudne specialisten en lista. Hen har en ”perfekt” lösning på ärendets lösning. Pekpinnen finns där med självklara lösningar som tittaren bör följa så blir vardagsbekymren ett problem mindre!

Annons

För att minska vardagens bekymmer vill jag förmedla en viktig åsikt som jag definitivt delar med flera hundra tusen (vi som har blivit årsrika) personer. Vi uppskattar inte att media (radio/tv) genom åren blivit något av en ”skrammelverkstad”, där vi tvingas lyssna till bakgrundsljud i form av musik i alla dess former, samtidigt som programledaren babblar på i snabb takt. Det blir inget bra resultat för oss årsrika att ta del av snuttifieringar och bakgrundsljud. Vi känner oss utanför och får i bästa fall om tekniken är med trösta oss med att koppla in text-tv för att få behållning av det som erbjuds i rutan. I radion blir det värre, tänk på det ni som producerar! Vi är mycket irriterade över detta!

Annons

Ett bekymmer som väntar runt hörnet är naturligtvis oväntade snöoväder som får oss att gripas av skottarfrossa. Blir det för omfattande får jag ringa efter traktorhjälp.

Vi stretar på i kölvattnet efter år och månader av ett tillstånd som varit påtagligt närvarande i allas liv, nu gäller det att sakta men säkert närma sig det normala igen. Kämpa på!

Jag avslutar med en kort dikt som jag skrev för flera år sedan.

LÖVET

Nyss grönt skimrande nu eldrött

klamrar sig kvar i grenverkets kvistar

Vinden rister lövet släpper

faller ner i mörka vattnet

Annons

glider gnistrar

Lövet seglar mot undergången

en bekräftelse på livets kretslopp

Sugs plötsligt ner under ytan

ett sista enda vattendopp.

Kurt-Göran Öberg.

Kurt-Göran Öberg

Näraskribent

Annons

Annons

Till toppen av sidan