Annons

Annons

Annons

Annons

Sollefteå

Läsartext
Trädgårdsdag med Österåsens Vänner

En solig lördag i september kunde nybildade Österåsens Vänner äntligen anordna sitt första publika arrangemang, en trädgårdsdag.

Detta är en läsartext.

Alvar visar "ogräskontroll"

Annons

Vi fick genom såväl intressanta korta föredrag som praktiska övningar på plats lära oss dels om Österåsens spännande historia och hälsofrämjande verksamhet under de senaste 120 åren dels om odling och trädgårdsskötsel. Redan den legendariske läkaren Helge Dahlstedt menade att patienten behövde en vacker miljö och stimulans för att bli frisk. Stor omsorg lades därför på trädgårds- och parkanläggandet med promenadvägar, utsiktsplatser och rabatter. Österåsen hade förr även en stor odling av köksväxter, nu i törnrosasömn, men fortfarande en spännande miljö med till exempel en vacker stensatt damm.

Denna dag övade vi oss dock i den örtagård som anlades på 1980-talet i samband med att Österåsen blev ett hälsohem (sedan 2019 Livsstilsmedicin Österåsen). Och vem kunde tro att ”ogräskontroll” var så fascinerande! Alvar Eriksson, tidigare bland annat trädgårdsmästare på Nordvik och Jens Lindman från Österåsens handelsträdgård visade oss en helt annan bild av våra vanligaste ogrässorter och vilka lämpliga redskap du kan använda. Och vi prövade på att rensa med våra medhavda (väl rengjorda) verktyg. Hur man planterar och tar hand om sina tulpaner visade experten Hasse från Norrlands Tulpaner.Till våren kommer här växa vackra tulpaner planterade denna dag.

Annons

Annons

Passande nog fick vi professionella råd om hur vi kan göra själva trädgårdsarbetet mer ergonomiskt skonsamt och tips om några praktiska övningar lämpliga efter en hel dag i trädgården. Vi som deltog under dagen var tacksamma över allt erfarenhetsutbyte och möjligheter till frågor och intressanta diskussioner med våra skickliga instruktörer och föredragshållare. Föreningen planerar därför att till våren återkomma med en ny trädgårdsdag.

Närmast på föreningens program är ett föredrag och bildvisning av konstnären Michael Hardt den 6 november. Han har nyss avslutat sin utställning på Apotekshuset konst - och kultur med akvareller från Österåsen. Och hans syn på Österåsen är förstås temat då han framträder på Österåsen. Mer information om det och om föreningen finns på vår hemsida.

För Österåsens Vänner,

Jessica Allansson

Näraskribent

Tulpaner till våren

Jens visar "ogräskontroll"

Strålande väder på Österåsen

Annons

Annons

Till toppen av sidan