Annons

Annons

Annons

Sollefteå

Örjan var intresserad av varje människa

Örjan Torell, Sundsvall, har avlidit i en ålder av 80 år. Närmast anhöriga är hustrun Britta, dottern Petra med make Anders och de två barnbarnen Hugo och Leo.

Annons

Örjan skrev en gång att minnesord bör handla om ”vad människor har betytt för andra människor, i vars livslinjer de trasslat in sig”.

Hans egen livslinje börjar i Sollefteå 1941, i en stor familj vars kulturintresse formade honom. Efter skolgång och studier bildade han själv familj och arbetet som gymnasielärare i svenska och ryska förde den till Norrtälje, Värnamo och Sundsvall. 1979 disputerade Örjan i Uppsala med en uppslagsrik och perspektivförskjutande avhandling om sovjetisk litteraturpedagogik, med den något överraskande titeln Litteraturen som karaktärsdanare.

Annons

Annons

Många vänortsutbyten och resor till dåvarande Sovjetunionen, sedermera Ryssland, blev det, och tillsammans med forskare i Finland och Ryssland skrev han den inflytelserika antologin Hur gör man en litteraturläsare?

Livsvägen ledde även till ett lektorat vid Mittuniversitetet, campus Härnösand, där Örjan blev en ständig inspirationskälla för oss kolleger. Han förnyade ämnesdidaktiken genom att kombinera litteraturvetenskap och kreativt skrivande. I studien Den osynliga staden lyfte han fram hur ett antal västernorrländska författare runt förra sekelskiftet utvecklade en särskild modern litterär gestaltningsmodell.

Hans humor och berättande stimulerade, liksom visorna han diktade och framförde till gitarr eller piano. Ett par skönlitterära böcker skrev han också – och illustrerade! Bakom den lekfulla pseudonymen Chagall Eriksson låg en djup aktning för konsten. Förutom detta hade Örjan uppdrag som tolk, översättare och guide samt deltog intensivt i regionens många litterära sällskap.

Få har som Örjan sett och kommit ihåg varje enskild student och arbetskamrat. I enlighet med sin litteratursyn var han helt enkelt intresserad av varje människa. Oändligt tacksamma är alla vi som har haft glädjen att ha blivit intrasslade i Örjans livslinje.

Eva Söderberg, Anders E. Johansson och Peter Degerman

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan