Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Läsartext
Kurt-Göran Öberg: Vi lär så länge vi lever…

Detta är en läsartext.

Kurt-Göran Öberg.

Annons

Dagen började med ett mejl som stressade mig. Det var från föreningen Liv i Sverige, som uppmärksammade mig att kvällens berättarkafé skulle äga rum via nätet.

Fasen också, jag är ju lokalombud för föreningen och dessutom mångårig ordfördelare vid berättarkvällarna i mysiga grillkåtan vid Friluftscentralen i Själevad. Nu gäller det att skärpa sig och se till att jag blir redo för att delta i mitt första digitala möte där flera av Sveriges berättare kommer att delta.

Annons

Annons

Jag har verkligen tagit till mig användandet av det digitala hjälpmedlet som datorn är, vilket är ett måste i mitt tidningsmakeri med SjälevadsPosten (lokal tidning som funnits i 32 år). Utan redigeringsprogram för texter/bilder med mera skulle jag inte klarat av jobbet med de sex nummer som produceras varje år. Samtidigt har jag avhållit mig från att ge mig in i den digitala djungeln, där nättroll och annat skräp ständigt är närvarande. Men trycket är hårt från anhöriga och andra kring de sociala nätverkens fördelar.

Nu tvingas jag erkänna mina brister och jäktar för att hinna med deltagandet i aftonens berättarkafé. Jag googlade febrilt och funderade, hur gör man? När kvällen kom och klockan närmaste sig starttid, hade jag kommit på, att min omonterade kamera i den stationära datorn gjorde detta omöjligt. Vad fanns att göra? Jo, surfplattans kamera, kanske? Efter några svettiga minuter och laddandet av app för att komma igång och delta i berättandet, belönades jag av att plötsligt vara uppkopplad och klar för medverkan.

Ordfördelaren hajade till när jag något försenad uppenbarande mig på deltagarnas skärmar. Jag pustade ut och kvällen förflöt med berättare från Luleå i norr och över hela landet. Vi fick ta del av en väv av berättelser som när kvällen ett par timmar senare kunde sammanfattas som ett vackert sammansatt lapptäcke.

Annons

Efteråt kände jag mig ganska tillfreds, trots 75 plus hade jag lyckats koppla upp mig helt på egen hand! Och rubriken passar väl bra, vi lär så länge vi lever, eller hur?

Kurt-Göran Öberg

Näraskribent

Annons

Annons

Till toppen av sidan