Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Läsartext
Kurt-Göran Öberg: Nu faller mörkrets fasor över oss…

Detta är en läsartext.

En granne till kåsören Kurt-Göran Öberg blev av med katalysatorn på sin bil.

Annons

Hösten är här med krispigare luft och dagarna blir snabbt kortare. Det är mysigt att få tända lampor i bokhyllor och på fönsterbrädor, samt alla ljuslyktor med värmeljus när mörkret släcker ner. Hösten brukar ge intryck av, att nu är semesterhetsen och all stress för att hinna med allt som planerats in i de digitala agendorna avbokade. Då åker mjukbyxor och myströjor på, och vi kryper upp i bästa läsfåtöljen med en spännande thriller i bok- eller ljudboksformat. Vi kan äntligen slappna av med mord och hemskheter skapade av kända ”författarmaskiner”…

Men så plötsligt bryts höstlugnet av att grannen knackar på. Hen berättar upprörd över det fräcka tilltaget hos en av grannarna. Bilen stod som vanligt parkerad på uppfarten, då ägaren skulle använda den, vrålade fordonet våldsamt. Ägaren hade ingen katalysator kvar, den var stulen.

Annons

Annons

Katalysatorer har blivit attraktiva stöldobjekt för att de innehåller ädelmetaller som platina, palladium och rodium. Priset på dessa metaller har under senare tid skjutit i höjden.

I våra lugna kvarter hade de slagit till. Hjälpta av nattens stillhet och mörker har de ”proffsiga” individerna effektivt knipsat loss katalysatorn. Undertecknad har ett strategiskt köksfönster i korsningen där jag bor, och kan erinra mig obekanta fordon med tveksamma vägval. Fara till vänster eller höger för att komma ut ur kvarteret. Den ljusgrå skåpbilen som ligger och skaver i närminnet, var vid ett par tillfällen där samma vecka! Kan jag ha sett skurkarna?

Mörkrets fasor faller över oss. Nu är plötsligt lugnet och ron som bortblåst. Kvarteren kokar av en stor portion ilska, vanmakt och rädsla. Hur skall vi skydda oss? Vad finns att göra? Larm, utomhusbelysning, allt som får de förövare att dra sig tillbaka, får kreativiteten att blomma. Det är då som tankarna går till de uppgifter som får tullpersonalens outtalade besvikelse vid våra gränser, tack vare (återigen) avsaknad av lagrum. Att inte få ingripa mot utförsel av stöldgods som trots glasklara fakta, får passera ut från det svenska välfyllda smörgåsbord som vi bjuder in till.

När klåfingriga ligor tränger sig på in i vår miljö, bryter sönder och vandaliserar villor, och förfinar sina räder på jakten av ädelmetaller i katalysatorer eller stjäl båtmotorer och annat, då blir vi vanliga medborgare minst sagt förvånad över hur detta får fortsätta. Fäll ner gränsbommar nu med detsamma! Vi ska inte behöva tolerera tandlösa lagar längre. ”Råttet är mågat” (måttet är rågat)! Laga till lagar som ger snabba resultat.

Annons

Annons

Men låt mig lägga in en liten brasklapp i denna text. Vi framhåller Sverige som ett av världens rikaste länder, och vi vill vara ett föredöme för hela klotets befolkning. Detta har upprepats vid så många tillfällen som helst, av seriösa företrädare för vårt land. Men hur ofta hör vi dessa företrädare, att just vi svenskar lever som om vi hade fyra jordklot att leva på? Kanske vårt svenska smörgåsbord är för fullsmockat med lyxkonsumtion av varor som frestar på miljön och inte minst frestar ljusskygga individer att ta för sig av det helt olovligt. Attans också!

Kurt-Göran Öberg

Näraskribent

Kurt-Göran Öberg.

Annons

Annons

Till toppen av sidan