Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Läsartext
Kurt-Göran Öberg: Vi årsrika måste få mer inflytande

Var femte invånare i Sverige är 65 år eller äldre. Hur skralt speglas icke detta bland dagens folkvalda? Efter den senaste turbulensen i Sveriges Riksdag, där manipulerandet med regelverk i mandatkaoset skakat om i kammaren, bör de årsrikas röster höjas så att hela väljarkåren tas på allvar!

Detta är en läsartext.

Kurt-Göran Öberg tycker att det måste bli fler äldre i riksdagen.

Annons

Prognosen fram till 2030 talar tydligt om att väljare från 65 år eller äldre kommer att bli en maktfaktor som utmanar. Antalet ökar kraftigt till 42 procent av hela landets väljarkår. Enligt nuvarande statistik från Riksdagens info på nätet är endast 11 av 349 ledamöter över 65 år.

Riksdagens grand old lady, Barbro Westerholm, (88 år), hävdar bestämt att årsrika med livserfarenhet bör lyftas fram och tas tillvara för att förbättra och utveckla den vardagliga tillvaron för hela befolkningen.

Barbro Westerholm är äldst i riksdagen. Foto: TT

Jag håller med. I skrivande stund har jag levat och knegat på i cirka 28835 dagar på livets stig. Längtan till pensionen var påtaglig innan den tog vid, men väl där upptäckte jag hur dagar och år bara flyger förbi. Plötsligt står man framför spegelbilden och rannsakar anletet som blottar sanningen. Känslan vi bär på inombords stämmer inte längre överens med anletets rynkor och muskelkraftens frånvaro. Tiden har skenat, men årsrika har vi blivit!

Annons

Annons

Jag har många gånger skrivit om hur och vad som får mig att tända till och skriva ner tankarna på Nära-sidorna. Just den här dagen verkar det vara flera som är inne på samma spår som jag inledde mitt kåseri med. Jag ”slötittade” på Expressens sidor. Då fångade jag upp följande rubrik: NU KRÄVER VI PENSIONÄRER FLER ÄLDRE I RIKSDAGEN! Artikeln fortsatte, ”Det saknas personer med livserfarenhet där politiska beslut fattas. I Stockholmsregionen är vi 370 000 väljare som är 65 år eller äldre – nu kräver vi inflytande därefter", skriver de fyra pensionärsorganisationerna i Stockholms län, PRO, SPF, RPEG och SKPF.

Endast 11 av 349 ledamöter i riksdagen är över 65 år. Foto: TT

Sammanfattningsvis beskriver dessa rader hur galet det är (över hela landet) att inte låta 65-plussare få utrymme i formandet av samhället. På medias hemsidor finns flera artiklar om begreppet ålderism, ett uttryck som tangerar diskriminering. Då är det uppiggande att läsa om en ökande opinion kring detta. Det måste bli ändring inför framtida val, så att årsrika får ett inflytande som kan ändra på det faktum att mantrat ”skydda de äldre”, får genomslag i vardagen och att ”tomma tunnors” skramlande tystas ned. Det är inget latmansgöra att vara folkvald, men tar vi på oss ”granskande glasögon” verkar dagens ledamöter sätta egen karriär framför den politiska agendan vilken förr styrdes av ideologier i respektive partis anda.

Annons

För gemene man och kvinna som varit med en tid är nutida samhället ingen höjdare. Jag aktar mig för att hävda att det var bättre förr. Men utvecklingen i landet lagom har på flera sätt kört i diket. Visst vi har bedrövliga vägar (i synnerhet i vårt län) men liknelsen kan appliceras på flera områden. Låt mig lyfta fram professor Yngve Gustafsson, Umeå. Hans inslag i media kring äldres situation har under decennier fått årsrika att rysa inför eget åldrande när han sakligt berättar om flagranta brister som näst intill nonchalerats. Gustafssons teorier besannades på ett bistert sätt när pandemin slog till med full kraft.

Annons

Hur avslutar jag detta glädjelösa kåseri eller krönika om ni så vill? Jo med en nypa humor ifrån verkligheten i de årsrikas tillvaro.

Evald är en pigg och rask ”yngling” strax över 75. Men även han fick ett bekymmer som efter remiss fick honom att hamna på sjukhuset.

Sköterskan som tog emot honom är en glad och positiv person som gör sitt allra bästa för alla patienter.

Men det var något som skavde dem emellan. Samtalet flöt på men till sist sa Evald: – Snälla du, det är ju inget fel på min hörsel!

Sköterskan sa: – Men förlåt mig och tack för du säger ifrån. Tidigare jobbade jag i äldreomsorgen. Där var det sällan som hörapparaterna fungerade så mitt röstläge är näst intill programmerad för att höras!

Vid återbesöket två månader senare upprepades det hela, då viskade Evald tyst: – Jag har inget problem med hörseln.

– Va, va sa du? sa sköterskan. Då föll bitarna på plats och båda skrattade gott tillsammans.

Kurt-Göran Öberg.

Kurt-Göran Öberg

Näraskribent

Annons

Annons

Till toppen av sidan