Annons

Annons

Annons

Annons

Sollefteå får nytt regemente

Insändare
INSÄNDARE: S: Nu bygger vi upp försvaret igen – och dubblar antalet värnpliktiga

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Emma Wallenius

Annons

Vid regeringsskiftet 2014 påbörjade den socialdemokratiskt ledda regeringen omgående återupprustningen av totalförsvaret. Historiskt stora ekonomiska tillskott, återaktivering av den allmänna värnplikten, som den borgerliga regeringen hade avskaffat, har parats med myndighetsinstruktioner. Ett starkt totalförsvar är grunden i det socialdemokratiska välfärdsbygget.

Annons

Under perioden 2021–2025 kommer anslaget till totalförsvaret öka markant. Det civila försvarets anslag ökar med 4,2 miljarder kronor och det militära försvarets anslag med 25 miljarder kronor jämfört med 2020. Antalet värnpliktiga ska öka från 4000 per år till 8000 samtidigt som det totala antalet befattningar inom krigsorganisationen bedöms öka från dagens 60 000 till ca 90 000.

Annons

Flera regementen återinrättas. Norrlands dragonregemente (K 4) i Arvidsjaur, Älvsborgs amfibieregemente (Amf 4) i Göteborg, Bergslagens artilleriregemente (A 9) i Kristinehamn, Upplands flygflottilj (F 16) i Uppsala samt Dalregementet (I 13) i Falun och Västernorrlands regemente (I 21) i Sollefteå med utbildningsdetachement i Östersund.

Västernorrlands regemente i Sollefteå återinrättas framförallt på grund av militärgeografiska skäl och ur beredskapshänseende. Regementet kommer att nå full kapacitet under perioden 2026–2030 och är då en del av skyddet av de förbindelserna via Jämtlands län till Trondheim. Det finns också behov av att försvara totalförsvarsanläggningar. Regementet kommer att ha cirka 200–250 inryckande värnpliktiga årligen.

För oss som socialdemokrater är ett robust totalförsvar en självklar del av välfärdsbygget. När den enskilde är som svagast måste samhället vara som starkast. När krisen eller kriget väl kommer ska vi vara förberedda. Med målmedvetet arbete och ansvarstagande pragmatism kan vi åstadkomma detta. Socialdemokratiska regeringar tog ansvar och byggde under efterkrigstiden ett av världens starkaste totalförsvar. Vi kan och ska göra det igen.

Åsa Sjödén (S), oppositionsråd Sollefteå

Niklas Karlsson (S), vice ordförande i försvarsutskottet och ordförande i försvarsberedningen

Annons

Annons

Till toppen av sidan