Annons

Annons

Annons

Annons

Sollefteå får nytt regemente

Insändare
INSÄNDARE: Moderaterna: Bra med regemente i Sollefteå – men mer pengar behövs till försvaret

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"För Sollefteås del är det mycket positivt att Västernorrlands regemente (I 21) återinrättas senast 2022", skriver tre M-politiker.

Bild: Jonny Dahlgren

Annons

Det är bra och helt nödvändigt att försvaret nu tillförs resurser som möjliggör en stärkt svensk försvarsförmåga. Vi moderater står bakom den grund- och krigsorganisation som nu har tagits av riksdagen.

Alla stridskrafter kommer att stärkas och det görs en rad viktiga satsningar på såväl ny materiel som nya förband. För Sollefteås del är det mycket positivt att Västernorrlands regemente (I 21) återinrättas senast 2022. Det är viktigt för att öka den militära närvaron i nedre Norrland och det förbättrar möjligheterna för Sverige att vid en konflikt få militärt stöd från Nato-länder via Norge. 

Annons

Annons

De nya satsningarna handlar till exempel om nya förband på en rad orter men även till ny materiel som ytstridsfartyg, stridsflygplan och artilleri. Problemet är dock att det finns flera frågetecken kring det försvarsbeslut som togs av riksdagen den 15 december. Allvarligast är att regeringen inte vill skjuta till resurser för att finansiera de satsningar som behövs på längre sikt. Det kan få negativa konsekvenser som att vissa åtgärder kan behöva skjutas på framtiden eller i värsta fall strykas.

Moderaterna föreslår därför att försvarsanslaget ska höjas med fem miljarder kronor år 2026 och ytterligare fem miljarder för år 2027. På så sätt kan alla de åtgärder som ingår i försvarsbeslutet finansieras. Den S-ledda regeringen å sin sida vill inte ge några besked om den långsiktiga finansieringen. Det är oansvarigt särskilt mot bakgrund av att det redan nu kommer signaler om att flera stora materielprojekt, som stridsflyget, riskerar att bli dyrare än planerat. 

Försvarsförmåga tar tid att bygga och det kräver långsiktiga besked om ekonomin. Därför kommer Moderaterna fortsatt att arbeta för att få igenom ökade anslag även på längre sikt för att säkra genomförbarheten i det försvarsbeslut som riksdagen nyligen fattat.

Pål Jonson (M), försvarspolitisk talesperson

Jörgen Berglund (M), riksdagsledamot Västernorrland, ledamot försvarsutskottet

Lena Asplund (M), gruppledare Sollefteå

Annons

Annons

Till toppen av sidan